Interview met Hoppezak Kledingverhuur

André Hoppezak is als derde generatie eigenaar van het familiebedrijf.

* Allereerst wil ik u feliciteren met de ontvangst van de ‘Erepenning van de stad’.
Wilt u in dit kader eens terugblikken op het afgelopen jaar?
Natuurlijk. Allereerst vierden we dit jaar ons 100 jarig bestaan, waar gedurende het hele jaar hard mee bezig zijn geweest. Hoogtepunt vormde natuurlijk de Erepenning van de gemeente Leiden, die ik op 2 oktober ontving. Daarna hebben we op 3 oktober in de optocht meegedaan met mijn ouders en mijn gezin verdeeld over twee koetsen: de zogeheten ‘oude & nieuwe generatie’. Dit kregen we aangeboden van de 3 October Vereeniging en was fantastisch om mee te mogen maken. Al met al was het een heel bijzonder en druk jaar.

* Welk moment is u door de jaren heen in het bijzonder bijgebleven?
Wij maken hier doorlopend van dit soort gelegenheden mee, gezien de aard van het bedrijf. Zo zijn we kort geleden benaderd door een organisatie die gedurende een jaar met ons mee willen lopen om bijzondere momenten te filmen. Daar willen ze een documentaire van maken die ze aan verschillende TV-producenten te leveren en ook in willen sturen naar het Filmfestival.
Verder zijn er hier op de vloer verschillende scènes gedraaid voor de film Pak van mijn hart. Deze opnames waren in 2013 en de film is in 2014 in de Nederlandse bioscopen in première gegaan.

* Krijgen jullie veel bezoekers van buiten de regio?
We kregen laatst een groep mensen die naar de Parade in Amsterdam ging. Die komen zich dan hier laten schminken, om vervolgens die kant op te gaan. Verder hebben we onze medewerking verleend aan een project in Den Haag in verband met de viering van Tweehonderd jaar Koninkrijk. Wat verder buiten de regio is Alkmaars Ontzet, daarbij verzorgen we al 10 jaar de hele optocht op 8 oktober met kostuums, grimeren en pruiken.

* Hoe werven jullie nieuwe kleding?
Avondkleding en smokings kopen we nieuw in. Samenwerken met externe organisaties doen we bijna niet. De theaters die vroeger hun productie verkochten nadat ze ermee klaar waren, doen steeds meer aan hergebruik of ze huren zelf in. Mijn vader heeft in het verleden wel heel veel verzamelt via andere verhuurbedrijven die ermee stopte. Daarbij komen scholen soms met bruikbare dingen, zo hadden nu laatst een school die 150 ‘Ot en Sien’-pakjes van de hand wilde doen.
Ik maak zelf ook wel dingen, zoals een Sponge Bob voor de 3-October Optocht. Of de Pendule van The Beauty and the Beast voor de optocht van Alkmaars Ontzet waar ik het net over had. Daar hadden ze de hele musical The Beauty and the Beast als thema, waar we alles van hadden, behalve Lumière en Pendule en die heb ik dus toen zelf gemaakt.

* De sfeer is prima, het ziet er gezellig uit. Het lijkt of jullie de leukste baan hebben?
Er gebeuren hier de meest bijzondere dingen. We zeggen niet voor niets: “Het feest begint bij Hoppezak!” Zodra er even geen bezoekers zijn, wachten echter de minder leuke dingen als kragen poetsen, wassen, strijken, terughangen, verstellen, zomen, opruimen, veel sjouwen en… zeker niet in de laatste plaats de administratie.

* Wat mij in het bijzonder opvalt is jullie extra service. Op jullie website besteden jullie bijvoorbeeld extra aandacht aan de kleding etiquette?
Kijk, veel bezoekers die hier komen staan toch open voor wat extra service en uitleg. Veel mensen zijn niet voldoende geïnformeerd over bestaande etiquette en het vormt dan ook geen uitzondering als iemand vraagt naar een pinguinpak. De meeste bedoelen daar een rokkostuum mee, maar het kan net zo goed een smoking of jacquet zijn. Allemaal zwart-wit, maar er zitten verschillen tussen en je draagt het op een andere manier. Als je bijvoorbeeld promoveert in Leiden of VU-Amsterdam draag je een zwart vest, maar in de rest van Nederland is bij zo’n gelegenheid een wit vest gebruikelijk. De eerste vraag die we meestal stellen is dus: waar promoveer je?
In het algemeen komen studenten voor gala, daarbij dragen de heren een rokkostuum en de dames een little black dress.

* Zijn er duidelijke trends in markt te onderscheiden?
De festiviteiten rond Halloween worden steeds massaler & drukker. Tot op een aantal jaar geleden was het tijdperk rondom Lodewijk 14de en de daarmee samengaande Europese stijlperiode Rococo met natuurlijk de pruikentijd heel erg in. Op het moment is het veel Steam punk, dat is de periode rondom de industriële revolutie & geavanceerde technologie in de 19e of begin 20e eeuw. Verder blijft er aandacht rondom thema’s als de filmserie Pirates of the Caribean, het tijdperk van de Roaring twenties en niet te vergeten Foute Disco. We hebben bijvoorbeeld een grote collectie broeken met wijde pijpen, foute bloesjes & AVRO-pruiken. Dat komt denk ik hoofzakelijk door de stijl muziek die erbij hoort. Kijk, als je leuke muziek draait heb je vanzelf ook je feest en mensen blijven toch bands als Village People, ABBA & Boney M nadoen en leuk vinden.

* Zijn er groepen te onderscheiden, bijvoorbeeld studenten, particulieren of bedrijven?
Nee, het is alles door elkaar. De studenten komen zoals net gezegd voornamelijk voor gala. Daarbij heb je trouwens onder studenten nog de huis feesten met thema’s, vaak in hetzelfde weekend. Dan krijgen wij dus al die studenten over de vloer die een pak voor een thema willen huren. Druk, maar wel echt heel gezellig. Verder was er laatst een bedrijf die een jubileum vierde en daarvoor alle 125 werknemers in smoking wilde hebben. Dat is hartstikke leuk, maar een hele uitdaging. Dan gaan we daar eerst met lijsten heen om de verschillende kledingmaten op te nemen, daarna wordt de kleding een keer doorgepast en als dat in orde is kunnen we de smokings leveren. Van grote bedrijven als bijvoorbeeld Heineken, Akzo & Heerema krijgen we aanvragen omtrent Sinterklaas om bij ons te laten aankleden en schminken. Niet in de laatste plaats mogen we ook Het Huis van Sinterklaas in de Waag verzorgen. Dan hebben we 2 tot 3 weken lang iedere dag Sint en een heel aantal Pieten over de vloer om te schminken. Dat is ieder jaar ontzettend gezellig, als iedereen elkaar na een jaar weer ziet: echt een soort reünie. Op dit moment met de Kerst zijn we twee zangkoren in de Charles Dickens-stijl aan het verzorgen die hier in groepjes komen passen. Je ziet, het is hard werken maar we hopen er nog lang mee door te mogen gaan!