Roger Moore (1927 – 2017)

 

Eind mei dit jaar gebeurde wat velen voor onmogelijk hadden gehouden, James Bond overleed. Dat wil zeggen: Roger Moore stierf. De acteur die van 1973 tot 1985 in zeven films de rol van de iconische Britse geheim agent vertolkte. Hij gold als de sympathiekste en waarschijnlijk grappigste versie van Bond, een creatie van de Britse schrijver Ian Fleming.

In de jaren vijftig begon hij met de boeken over 007, die hij baseerde op zijn eigen ervaringen bij M15. Voor Roger Moore was dit niet de eerste keer dat hij een boekenheld tot leven bracht, eerder speelde hij Ivanhoe, naar de ridder uit de boeken van Sir Walter Scott en Simon Templar oftewel ‘The Saint’ van schrijver Leslie de Charteris. Het acteertalent van Moore was beperkt, hij omschreef het zelf als “linkerwenkbrauw omhoog, dan de rechter en soms beiden”. Zijn charmante voorkomen, keurige Engelse tongval en ironische manier van spelen maakten veel goed. Begin jaren zeventig, net voor zijn carrière als James Bond bewees hij dat nog eens in de komische detective-serie The Persuaders. Hierin schitterde hij naast Hollywood-legende Tony Curtis- die de wat onbehouwen Amerikaanse self-made miljonair Danny Wilde speelde- in de rol van de wat snobistische Lord Brett Sinclair. De lol van beiden spatte van het scherm.

Andere rollen maakten minder indruk, al sprongen een verfilming van thrillerschrijver Alistair Maclean ‘North Sea Hijack’ en een bijrol in ‘Spice Movie’ –rond de toen populaire Spice Girls eruit.  Het toeval wilde dat hij in het lichtvoetige oorlogsavontuur ‘Escape to Athena’ de acteur Telly Savalas (‘Kojak’) aan zijn zijde vond, iemand die in 1969 in de Bond-film ‘On her Majesty’s Secret Service’ de rol van oerschurk Ernst Stavro Blofeld vertolkte.

De laatste decennia van zijn leven woonde Roger Moore rustig in Zwitserland en zette hij zich veel in voor UNICEF waar hij ambassadeur van was, een functie die hij had gekregen op voorspraak van zijn goede vriendin Audrey Hepburn. Deze actrice had Nederlandse roots en werd op haar beurt wereldberoemd door haar rol als ‘Holly Golightly’ in de verfilming van de roman ‘Breakfast at Tiffany’s’ uit 1958 van de Amerikaanse schrijver Truman Capote.

Hoewel er aan Roger Moore geen literair tintje hing, dook hij toch regelmatig op in boekverfilmingen. Tot slot verscheen vijf jaar geleden zijn autobiografie ‘My Word is my Bond’ waarin -naast vele vermakelijke anekdotes- ook zijn verknochtheid met de filmwereld en acteurs duidelijk wordt, evenals zijn charitatieve inzet en warme belangstelling voor de kunsten.

Een ware Britse gentleman.

Advertentie