Van de doden niets dan goeds

Terugblik op het jaar 2016

Onder het motto Van de doden niets dan goeds lijkt het een aardig idee om terug te blikken op wie ons in het jaar 2016 ontvallen zijn.
Op het gebied van de kunst & cultuur sprong vooral de muziek eruit met het verlies van de twee kameleonistische supersterren David Bowie & Prince. Daarnaast vielen onder meer Maurice White (Earth, Wind & Fire), Glenn Frey (The Eagles) & Leonard Cohen te betreuren. Deze laatste wist als geen ander een brug tussen poëzie & muziek te leggen met werken als ‘Suzanne’, ‘So long Marianne’ & ‘Hallelujah’.
In de literatuur verlieten onder meer Benoîte Groult (‘Zout op mijn huid’), Umberto Eco (‘De naam van de roos’, ‘De slinger van Foucault’), Helga Ruebsamen (‘Op Scheveningen’) en Paul de Wispelaere (‘Het verkoolde alfabet’) hun lezerspubliek.

Een speciale plaats krijgt de chroniqueur van het kleine, menselijk leed in beeldvorm: Peter van Straaten. In de jaren zeventig werd hij bekend met zijn strip ‘Vader en zoon’. Later tekende hij een cartoon met een meestal vrij dagelijks thema, wat in combinatie met het venijnige, maar immer hilarische onderschrift een klein meesterwerkje werd.
Een wellicht wat vreemde eend in de bijt is Joop Braakhekke. Weliswaar bekend als TV kok & restaurateur van ‘Le Garage’, maar tevens verantwoordelijk voor kookboeken. Van de bestseller-reeks ‘Kookschift van een kookgek’ gingen maar liefst 750.000 exemplaren over de toonbank. Ze vielen op doordat een groot gedeelte van het boek inderdaad als kookschrift bedoeld was; door de lezer dus zelf in te vullen.

De Herenclub

Naast de vele prominenten die in Le Garage aanschoven, was het tevens elke eerste maandag van de maand de ontmoetingsplek voor ‘de Herenclub’.

Dit gezelschap bestond o.a. uit: Cees Nooteboom, Hans van Mierlo, Gerrit Komrij & Rudi Fuchs.

 

Tot slot aandacht voor acteur Alan Rickman. Hoewel hij al jarenlang een topacteur in het Brits theater was, werd hij in 1987 wereldwijd bekend als überschurk Hans Gruber in de film ‘Die Hard’. Daarna speelde hij onder meer in ‘Sense and Sensibility’ & ‘Love Actually’. Zijn laatste, met de literatuur verwezen, grote rol was die van professor Snape in de Harry Potter boeken- en filmreeks.

 

Advertentie