Zomerlezen

Deze tekst is geschreven rond het eenjarige bestaan op de nieuwe locatie van De Boekenzolder Leiden.

Een oude droom: per ongeluk opgesloten worden in een boekhandel na sluitingstijd, zodat ik stiekem alle boeken kon lezen voor ik ontdekt werd. Die droom bestaat in vorm van De Boekenzolder, ongelooflijk maar daar mag je struinen door al het (literaire) moois en het naar believen meenemen. Daar valt niet tegenop te lezen. Verborgen in een onooglijk hoekje van het mooie Leiden ligt een schatkamer aan wat door zovelen met veel moeite is geproduceerd aan leesvoer. Mag je dus gewoon meenemen. In zo’n geval past slechts matiging & enig respect voor het aangebodene. Ik beperk me dus tot de zomer, wat wil je dan lezen? Streng als ik ben voor mezelf moet daar minimaal één literaire roman tussen zitten.
De absolute aanrader van de laatste jaren is ‘Bonita Avenue’ van Peter Buwalda maar een oudere titel als ‘Ik ook van jou’ door Ronald Giphart brengt beslist ook vakantiestemming, of – minder grappig maar immer goed – ‘Nooit meer slapen’ van W.F. Hermans, of de reis naar Indonesië van Jan Wolkers in ‘De walgvogel’.
Dan volgt de non-fictie, ik ben dol op biografieën, waarbij Amerikaanse presidenten een merkwaardige voorkeur genieten, de Kennedyclan blijft altijd onderhoudend, maar de biografie van de wat ondergewaardeerde Truman was ook smullen, evenals die over de minder sympathieke Nixon. Ook heb ik een vakantiebestemming lang genoten van de Wilhelmina-biografie van Cees Fasseur, gevolgd door de vele boeken over prins Bernhard. Met een goede biografie als leesvoer is het altijd leuk om je -tijdens de onderbreking van de dagelijkse sleur thuis- te verdiepen in het leven van een ander.
In het rijtje mogen de reisboeken uiteraard niet ontbreken, mijn favoriet is Redmond O’Hanlon met zijn ongelooflijke avonturen in de diverse regenwouden op aarde en om wat andere namen te noemen: Cees Nooteboom, Paul Theroux en in Nederland: Floortje Dessing, Jelle Brandt Corstius en Lieve Joris.
Tot slot is de zomervakantie natuurlijk bij uitstek geschikt om ontspannen met een thriller onderuit te zakken. Inkoppers zijn: Saskia Noort, Simone van der Vlugt, Esther Verhoef en Marion Pauw maar ook de faction van Tomas Ross is niet te versmaden. Vertaald doen David Baldacci, Lee Child, Nicci French, Elizabeth George en Karin Slaughter het goed, maar probeer ook eens de wat onbekendere Daniel Silva of geniet van het vroegere Parijs met een oude, maar beslist nog vitale Simenon (commissaris Maigret). Wekt ook altijd de eetlust op overigens. Vele van deze auteurs en hun titels heb ik in ruime getale bij De Boekenzolder zien wachten op nieuwe lezers…
En zo heb ik dus altijd overgewicht in de koffer. Een e-reader dan maar? Beslist efficiënt, maar dan mis ik het gevoel van het fysieke boek, de geur, de bladspiegel, het bladeren en om bij mijn begin aan te haken: de geneugten van een bezoek aan De Boekenzolder. Niets ten nadele van de reguliere boekhandel, maar daar weet ik wat ik krijg. Bij antiquariaten is het altijd leuk snuffelen, nooit wetend wat je aan zult treffen, welke onvermoede, uitverkochte, soms lang vergeten pareltjes je plotseling tegemoet schijnen, bijna hunkerend: lees mij nog een keer, ik ben er nog. Ik moet hierbij als soundtrack denken aan het aangrijpende ‘Memories’ uit de musical Cats: de oude poes die nog een keer geaaid en geliefd wil worden.>zucht< Dan maar een mooie grote rugzak bijkopen. Daarmee dan eerst naar De Boekenzolder en dan -later- met de literaire buit naar de vakantiebestemming of gewoon lekker op het balkon of in de tuin voor de ontsnapping aan de dagelijkse sleur en de totale ontspanning.

 

Veel leesplezier deze zomer!

Advertentie